2.000 km vožnje na bateriji od 18 kWh: uz punjenje iz ceste

2.000 km vožnje na bateriji od 18 kWh: uz punjenje iz ceste

Postignut je novi svjetski rekord u "hypermilingu", doduše uz "varanje": Toyotom Rav4 PHEV u kontroliranim uvjetima prevaljeno je gotovo 2.000 kilometara uz dopunjavanje baterije u vožnji

Izraelski startup Electreon, u suradnji s Toyotom i Densom, organizirao je događaj, kojim su željeli privući pozornost na sviju novu tehnologiju dopunjavanja električnih automobila tijekom vožnje. Na zatvorenoj i posebno pripremljenoj ovalnoj stazi vozili su hibridnu Toyotu Rav4 PHEV, kapaciteta baterije tek 18 kWh, na struju, bez prestanka, i to gotovo 2.000 kilometara. To im je pošlo za rukom budući da je u demo cestu bila ugrađena njihova tehnologija za bežično punjenje baterije u vožnji, a istom je tehnologijom bila opremljena i testna Toyota.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U više od 100 sati (100 sati i 24 minute) kontinuirane vožnje za volanom se izmijenilo 55 vozača, automobil je prevalio 1934,5 kilometara te potrošio 214,7 kWh električne energije prikupljene putem tehnologije Wireless Electric Road. Testni poligon imao je stazu dugu tek 200 metara, od čega je četvrtina bila pokrivena bežičnim punjačima, što je omogućilo povećanje dosega ovom plug-in hibridu za više od 20 puta od izvornog kapaciteta.

Electreon ovim potezom želi pokazati izvedivost svojeg rješenja, indukcijskog punjenja automobila iz ceste kojom voze. Pilot-projekti, koji koriste njihovu tehnologiju, pokrenuti su već u Izraelu, Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Belgiji te SAD-u. U njima se demonstrira mogućnost punjenja autobusa, za efikasniji i ekološki prihvatljiviji javni prijevoz.

YouTube MP3 - Hotmail
1