McLaren objavio prve slike modela P1

19. rujna 2012.
Vijesti - McLaren objavio prve slike modela P1
Nasljednik legendarnog McLarena F1, nekoć najbržeg serijskog automobila na svijetu, napokon je pred nama. Naime, tvrtka iz Wokinga će na predstojećem salonu u Parizu (29. rujan - 4. listopad) predstaviti prototip P1.

Proteklo je točno 20 godina otkako je predstavljen McLaren F1, superautomobil pokretan 6,1-litrenim v12 motorom snažnim 627 KS. Taj je automobil, u serijskoj konfiguraciji, bio sposoban razviti najveću brzinu od 372 km/h (391 km/h bez limitatora broja okretaja).

McLaren P1 će pokretati unaprijeđena verzija 3,8-litrenog V8 motora iz modela MP4-12C, potpomognuta sustavom pohrane kinetičke energije (KERS). Također, od "manjeg brata" P1 će posuditi i monocoque od ugljičnih vlakana, koji će u dorađenoj izvedbi imati potpuno novi prednji i stražnji podokvir.

Iako službenih podataka za sada nema, šuška se o najvećoj snazi od 803 KS koja bi uz pomoć sustava KERS nakratko mogla biti povećana do 963 KS. Motor će biti smješten uzdužno središnje, a prijenos izveden na stražnje kotače putem 7-stupanjskog mjenjača s dvije spojke. Masa McLarena P1 nebi trebala prelaziti 1300 kg.

Za dizajn McLarena P1 zadužen je Frank Stephenson (ranije u Miniju, Ferrariju i Alfa Romeu) koji je osmislio zakrivljena prednja svjetla ovog prototipa, napravljena su prema obliku logotipa McLarena. Najavljeno je da će slična svjetla dobiti i facelift verzija modela MP4-12C.

Novi model, predstavljen prototipom P1, nadopunit će McLarenovu paletu koju predstavljaju MP4-12C u coupe i roadster izvedbi te sudjelovati u planu svog proizvođača da do sredine ovog desetljeća isporuči 4.000 automobila. Za razliku od legendarnog F1, novi će model imati dva sjedala, a završno će ime automobila biti poznato sljedeće godine. P1 je, naime, "radni naziv", s obzirom da su svi McLarenovi bolidi Formule 1 od 1981. u nazivu nosili oznaku MP4.

U Wokingu su najavili kako s modelom P1 ciljaju na sam vrh, što uključuje konkurente poput Bugattija, Ferrarija i sl. Završna izvedba bit će predstavljena 2013, a prve isporuke mogle bi krenuti godinu dana kasnije. O mogućoj cijeni je, dakako, malo prerano za govoriti...

Posjetite: McLaren MP4-12C u rubrici Premijere.
GALERIJA: McLaren objavio prve slike modela P1

Komentari

Napiši komentar

Prijavite sePrijava preko facebooka

Pogledaj sve komentare

Powered by AdminMax v6 © 2005-2017 by Internet Softver Design by WEB Marketing