Značajniji modeli

9. ožujka 2015.
piše: Goran Topić  foto: © Newspress Ltd. Sva prava pridržana 

Ukratko o najznačajnijim premijerama 85. međunarodnog salona automobila u Ženevi

6612
 
> Povratak na glavni članak

Hyundai Tucson Ι Mazda CX-3 Ι Opel Karl Ι Renault Kadjar Ι Škoda Superb

Hyundai Tucson


6612
Nasljednik modela iX35 dobio je staro ime - Tucson. Što se dizajna i stylinga tiče novi se Tucson ugledao na većeg "brata" Santa Fe što je rezultiralo rafiniranijim izgledom. Na sličan je način unaprijeđen i putnički prostor te, što je još važnije, kokpit. Viša razina kvalitete izrade, kvalitetniji materijali, bogatija oprema, veći središnji zaslon osjetljiv na dodir, razni ukrasi i sl, daju premium dojam kabini ovog automobila.

Dimenzije Tucsona iznose 4475 x 1850 x 1645 mm, dok mu je međuosovinski razmak dug 2670 mm. Drugim riječima, ovaj je automobil 65 mm dulji te 30 mm širi, a za isto toliko mu je dulji i međuosovinski razmak. S druge strane, zapremina prtljažnika je smanjena s 591 na 513 dm3.

Tucson će biti dostupan s 1,6-litrenim GDI atmosferskim benzinskim motorom snage od 135 KS uparenim sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Slijedit će ga turbo izvedba 1.6 T-GDI snage od 176 KS, koju će biti moguće upariti i sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke. Tu je i dieselski 1.7 snage od 115 KS, samo s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem. Njega će pak slijediti turbo 2.0 u izvedbama snage od 136 i 184 KS koje će biti moguće upariti sa 6-stupanjskim ručnim ili opcijskim 6-stupanjskim auto. mjenjačima.

Na kraju dodajmo kako će kupcima biti ponuđene izvedbe s pogonom na prednje te na sva četiri kotača. Dolazak novog Hyundai Tucsona na europska tržišta zakazan je za drugu polovinu ove godine.

Mazda CX-3


6612
U Ženevi je proizvođač iz Hiroshime predstavio svoj trenutno najmanji SUV model u programu. CX-3 nosi tipična estetska obilježja automobila svoje obitelji, a posebno većeg UUV modela CX-5. Dakako, najnoviji se kompaktni model temelji na Mazdi2 s kojom dijeli i dužinu međuosovinskog razmaka od 2570 mm. Novi je crossover pak osjetno veći dimenzijama, odnosno dužina mu iznosi 4275, a visina 1550 mm.

Unutrašnjost je uvelike prenijeta iz Mazde2, a proizvođač obećava zadovoljavajuću ponudu prostora te bogatu opremu koja će u najbolje opremljenim izvedbama uključivati i infotainment sustav Mazda Connect te head-up zaslon.

Ponudu motora na europskim bi tržištima trebali činiti dva benzinska 2,0-litrena SkyActiv-G te jedan dieselski 1,5-litreni SkyActiv-D motor, koje će biti moguće upariti s ručnim i automatskim, odnosno SkyActiv-MT i SkyActiv-Drive mjenjačima. Uz standardne izvedbe s pogonom na prednje kotače, kupcima će uz snažnije motorizacije biti ponuđen i pogon na sva četiri kotača.

Opel Karl


6612
Nazvan prema sinu Adama Opela, Karl predstavlja novi početni model marke iz Rüsselsheima. Novi je automobil dug 3680 mm, što ga čini malo kraćim od Adama (3700 mm) i nove Corse (4000 mm). Unatoč vrlo kompaktnim dimenzijama, u Opelu tvrde kako će se raditi o automobilu u čiju će se unutrašnjost moći smjestiti petero putnika.

Osim standardnog ESP-a s kontrolom proklizavanja, ABS-a s EBD-om i pomoći prilikom kretanja na uzbrdici, Karl će biti moguće opremiti i IntelliLink infotainement sustavom, sustavom upozorenja o nenamjernom prelasku u drugu prometnu traku, tempomatom s limitatorom brzine, sustavom pomoći pri vožnji unatrag i sl, a tu je čak i opcijski sustav grijanja prednji sjedala i upravljača.

Proizvođač navodi kako će vozači i putnici cijeniti visoku razinu udobnosti automobila čemu su jamstvo njegov ovjes i upravljački sustav. Također, kvaliteta izrade interijera je na visokoj razini kakva priliči vozilima viših segmenta pa i to u Opelu navode kao prednost, a dodajmo i kako će ovaj model biti dostupan u deset različitih boja te s raznim dizajnima naplataka veličine od 14 do 16 cola.

Očekuje se kako će Karl težiti oko 900 kg, a pokretat će ga isključivo novorazvijeni 1.0 3-cilindrični benzinac snage od 75 KS, koji će biti uparen s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Renault Kadjar


6612
Kadjar je crossover iz C segmenta koji se s tehničke strane temelji na jednoj od najvećih uspješnica alijanse Renault-Nissan. Dakako riječ je o Qashqaiju i CMF platformi, dok mu je kao uzor, kada je riječ o dizajnu, poslužio manji "brat" Captur. Renaultova službena priopćenja navode kako se Kadjar ističe svojim sportskim karakterom i rafiniranošću, a sve bi mu to trebalo pomoći da nadvisi nezavidne rezultate svog prethodnika, Koleosa.

Dimenzije Kadjara iznose 4450 x 1840 x 1600 što ga čini većim od Qashqaija, a tu je i prtljažnik zapremine od 472 dm3, odnosno 42 l više od Qashqaija.

Također, tu je i multimedijski sustav R-Link 2 sa 7-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir, a sustavima navigacije, telefona, radija i raznim aplikacijama može se upravljati i putem glasovnih naredbi.

Prema pitanju motorizacije očekuje se ponuda motora vrlo slična onoj u Qashqaiju, uključujući benzinske 1.2 DIG-T snage od 115 KS te 1.6 DIG-T snage od 150 KS, kao i dieselski 1.5 dCi snage od 110 KS te 1.6 dCi snage od 130 KS.

Također, sustav Start & Stop će biti dio standardne opreme, a kupci će moći izabrati između izvedbi s pogonom na prednje te na sva četiri kotača uz tri načina vožnje: Auto, Lock i 2WD. Recimo i kako je podnica ovog automobila od podloge udaljena 190 mm, a prilazni i izlazni kut mu iznose 18, odnosno 25 stupnjeva.

Škoda Superb


6612
Nakon poduže najave, Škoda je predstavila novu generaciju predvodnika svoje ponude, limuzinskog modela Superb, čija će prodaja početi nedugo nakon ženevske premijere. Prve isporuke mogu se očekivati već u lipnju ove godine.

Novitet će i dalje biti prepoznatljivi član češke obitelji, a razliku između njega i prethodnika može se nazvati evolutivnom. Ovo usklađivanje i modernizacija linija su svakako dobrodošli jer su Superb učinili elegantnijim i privlačnijim automobilom.

Interijer je, tipično za Škodu, pomalo suzdržan, no kupci automobila ovog proizvođača često hvale jednostavnost, preglednost i ergonomičnost vozačevog okruženja. Novi će model donijeti i dulji popis standardne i opcijske opreme s posebnim naglaskom na infotainmentu i sigurnosti, kao i praktičnosti gdje posebno treba istaknuti čak 29 škodinih Simply Clever rješenja.

Ponudu motora će činiti čak osam pogonski strojeva uparenih sa Start & Stop sustavom, od čega će biti pet benzinaca snage između 125 i 280 KS te tri dieselska TDI motora snage između 120 i 190 KS.

Sve će motore, osim ulazne benzinske jedinice, biti moguće upariti s automatskim mjenjačima s dvije spojke, a s polovinom ponuđenih pogonskih strojeva bit će moguće izabrati i pogon na sva četiri kotača.

> Povratak na glavni članak

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing