Zagreb 2008.

31. ožujka 2008.
Saloni - Zagreb 2008.
piše: Hrvoje Gattin  foto: AutoNet 

Završno čišćenje loših uspomena

Promjene su ipak došle, a hrvatski je salon automobila prerastao u događaj visoke razine. Pregršt noviteta, dvije svjetske i čak deset europskih vicepremijera dokaz su vodećeg statusa
208
Činjenica da se neki veliki međunarodni salon održava u, npr. Ženevi ili Frankfurtu, sama prema sebi ne garantira "bezgrešnost" tog eventa. Godinama smo, naime, slušali kako je tamo sve super, a kod nas loše, neorganizirano itd. Istina jest da je Zagreb auto show kaskao u nekim stvarima organizacijske prirode, no izdanje ljeta gospodnjega 2008. posebno nas je ugodno iznenadilo. Izgleda da su se i organizator, ali i izlagači potrudili pripremiti izložbu bolji no ikada. I, složit će se svatko tko je otišao na Zagrebački velesajam, u tome su i uspjeli.

Kao prvo, novinarske teme. Organizacija press-službe ovogodišnjeg Zagreb auto showa bila je na solidnoj razini, uz dobro pripremljene materijale i pravovremeno pripremljene akreditacije. Doduše, popularno zvanih "sakupljača vrećica" ima i dalje što smo jasno vidjeli jer, vjerujte, svi mi novinari se itekako dobro poznajemo. No, tko je ikada bio na nekom velikom salonu automobila u inozemstvu posvjedočit će kako je tamo situacija oko "ilegalnih" ulazaka na show i lažnog predstavljanja kao "novinar" itekako loša. Stoga, vrijeme je došlo da uputimo pohvalu Zagreb auto show-u, u nadi da će pozitivan trend bolje organiziranost biti još prisutniji kroz dvije godine. Loše uspomene, kako sada stvari stoje, možemo polako početi zaboravljati.

208
Poslije Ženeve ravno u Zagreb

Dobro pogođenim vremenom održavanja, Zagreb auto show već dugo uživa u činjenici da je, nakon Ženeve, prvi salon automobila koji se održava u Europi (u međuvremenu su otvoreni New York, 21. te Bangkok, 28. ožujka). Upravo stoga, naša je domaća izložba automobila (motocikala i prateće opreme) nerijetko počašćena dolaskom europskih, a katkada i svjetskih vicepremijera.

Službeni katalog Zagreb auto showa 2008. navodi da su svjetsku vicepremijeru na prostorima Zagrebačkog velesajma imala dva automobila: Honda Accord te Chevrolet Aveo u izvedbi s trojim vratima. A europskih je vicepremijera bilo čak deset i to redom: Chevrolet Aveo s petorim vratima, Citroën C5 Tourer, Dacia Sandero, Nissan Murano, Peugeot Partner, Renault Koleos, Subaru Forester, Škoda Superb, Volkswagen Passat CC te Volvo XC60.

208
Konačno, nemojmo zaboraviti spomenuti i službeni podatak o 24. hrvatske premijere (automobili koji će se tek nakon predstavljanja na ZG auto show-u početi prodavati na našem tržištu), šest predstavljenih konceptnih automobila, trkaće automobile, prerade itd. A, premda nam to nije struka (ipak, ova se priredba službeno zove Međunarodni salon automobila, motocikala i prateće industrije), red je da spomenemo čak 29 hrvatskih premijera motocikala, jednako toliko u slučaju skutera te 4 domaće premijere quadova. Dodamo li tome i bogatu ponudu prateće industrije (dijelovi i oprema) te pratećih djelatnosti (osiguravajuća društva, leasing...), Zagreb auto show s pravom možemo nazvati pravim žarištem novosti kada su u pitanju novosti vezane uz svakojaka vozila na našem tržištu.

Preuzmite cjeloviti popis noviteta Zagreb auto showa 2008. koji je objavila press-služba salona ovdje.

208
Brojke govore dovoljno

Podaci press-službe showa dokazuju uspješnost. Ovogodišnji Zagreb auto show ugostio je 642 izlagača iz 35 zemalja čime se više nego li s pravom naziva istinskim međunarodnim salonom. Uostalom, Zagreb Auto Show jedan je od najvećih i najposjećeniji sajmova Zagrebačkog velesajma i najveći salon automobila srednje i jugoistočne Europe. Pripada u B grupu automobilskih sajmova u Europi, koji su odmah iz onih najvećih, u Ženevi, Parizu i Frankfurtu. Očekuje se da će ga posjetiti više od 215 tisuća posjetitelja za koje je sajam otvoren od petka, dok je 27. ožujak bio rezerviran za novinare i poslovne ljude.

Zagrebački je salon automobila otvorio ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta koji je rekao da je Zagreb auto show davno prerastao granice Hrvatske i postao gospodarska i turistička manifestacija međunarodnog značaja. On je, prema Kalmetinim riječima, "...važan za domaće gospodarstvenike, unatoč tome što Hrvatska nema vlastitu automobilsku proizvodnju, ali ima brojne privrednike koji sudjeluju u automobilskoj industriji".

Direktorica Zagrebačkog velesajma Katja Luka Kovačić uz ostalo je ocijenila da je Zagreb auto show najsjajniji brend velesajma te poseban društveni, gospodarski i medijski događaj. Zavaljujući sajmu, dodala je, Hrvatska na deset dana postaje centar automobilskog svijeta.

208
Na Zagreb auto show-u 2008. radi oko 700 hostesa, salon ima i niz popratnih programa, poput izložbe i parade oldtimera, a prvi puta se priređuje i noćno izdanje i to 4. travnja kada će salon biti otvoren do 22 sata. Ove godine po prvi puta Zagreb auto show poklanja dvije glavne nagrade: novu Mazdu6 SP 2.0i TE, sponzora Mazde Croatia i Toyotu Prius 1.5 VVT-i HB 5D THS LUNA, sponzora Toyote Croatie.

O novostima u svijetu autoindustrije već znamo dovoljno i o većini smo predstavljenih automobila već nekoliko puta pisali. No, potsjetiti se nikada nije loše te Vas stoga pozivamo da se s predstavljenim vozilima detaljnije upoznate kroz naš foto album. Na kraju, možemo zadovoljni napustiti ovogodišnji Zagreb auto show koji je pokazao kako naša najatraktivnija sajamska priredba može biti kudikamo bolja nego li prošlih godina. Dakako, izvjesnih ograničenja i dalje ima, a predstavlja ih prvenstveno zastarjela infrastruktura Zagrebačkog velesajma, no i u takvim uvjetima, organizator i izlagači su uspjeli napraviti doista mnogo.

208
A pred nama je još jedan zadatak. Naime, u utorak 1. travnja u 20 sati na prostorima Zagreb auto showa bit će održane dvije posebne dodjele. Riječ je o izboru za najbolje automobile ovogodišnjeg ZG auto showa i to u slijedećim kategorijama: poslovna limuzina, obiteljski automobil, gradski automobil, SUV / terenac, najpovoljnija kupnja, sportski automobil te "naj auto" Zagreb auto show-a. Također, bit će proglašeni i najbolji motocikl, skuter te quad ovogodišnjeg salona. Uz dodjelu ovih nagrada uživat ćemo i u izboru za Miss Zagreb auto show-a.

Zagreb auto show 2008. svoja je vrata novinarima otvorio 27. ožujka, a za javnost je otvoren od 27. ožujka do 6. travnja. Cijena ulaznice iznosi 45 Kn, a za stalni posjet 200 Kn. Radno vrijeme salona počinje u 9:30h. Službene stranice salona automobila u Zagrebu možete pronaći na ovoj adresi.
GALERIJA: Zagreb 2008.

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing