Opel Astra Sports Tourer

30. ožujka 2016.
Vozili smo - Opel Astra Sports Tourer
piše: Hrvoje Gattin  foto: AUTONET, © GM Company 

Međunarodna prezentacija

Nakon što je, ponijevši titulu Hrvatskog i Europskog automobila godine, nova Opel Astra strelovito krenula u osvajanje tržišta, hatchback izvedbi sada se pridružuje i praktični te prostrani karavan kojeg smo upoznali na prekrasnim cestama portugalske pokrajine Douro
7981
Premda je svjetsko predstavljanje opelova Astra 11. generacije, na prošlogodišnjem međunarodnom salonu u Frankfurtu, doživjela istovremeno kao kombilimuzina te kao karavan, potonja karoserijska izvedba stigla je "na red" nekoliko mjeseci kasnije. Točnije, ovog proljeća započet će prodaja nove karoserijske izvedbe koja je nadopunila ponudu hatchbacka te zajedno već sada imaju više od 100.000 narudžbi.

Najmlađa članica generacije karavana iz kompaktne klase slijedi tradiciju kojoj je Opel vjeran još od 1963. kada je predstavio svoj prvi Kadett A CarAvan. Do sada je u karavanskoj izvedbi bilo 5,4 milijuna, od 24 milijuna ukupno prodanih, Kadetta i Astri. Nova Astra Sports Tourer deseta je generacija opelova kompaktnog karavana.

Kako je i za očekivati, novu Astru Sports Tourer karakteriziraju iste napredne osobine kao i njezinu 5v "sestru". Dakle, riječ je o automobilu modernog izgleda, nove arhitekture (oko 190 kg manje mase), vrhunske aerodinamike (koeficijent ootpora zraka iznosi niskih 0,28) naprednih sigurnosnih i konfornih sustava (Opel OnStar, IntelliLink) te posve nove palete pogonskih strojeva zahvaljujući kojima je ovaj automobil još štedljiviji.

Prostraniji interijer unatoč vanjštini nepromijenjenih dimenzija


7981
Nova generacija karavanske Opel Astre ima jednake dimenzije kao dosad aktualni model, ali je znatno prostranija iznutra. Putnici mogu uživati u više prostora za glavu i noge, a prtljažnik je povećan za 80 litara, na ukupno 1630 litara s preklopljenim naslonom stražnjih sjedala. Općenito, nova Astra Sports Tourer nudi više udobnosti zajedno s prostranošću za tri dječja sjedala straga (dva bočna opremljena su ISOFIX priključcima). To ju čini savršenim automobilom za svakodnevno korištenje u svojstvu udobnog višenamjenskog obiteljskog automobila.

Dimenzije nove Astre karavan tako iznose 4702 x 1842 x 1510 mm, uz međuosovinski razmak od 2662 mm. Također, uz navedeni, prtljažnik nudi standardni obujam od 540 dm3, dužinu podnice (do naslona stražnjih sjedala) od 1065 mm i najveću dostupnu dužinu od 1872 mm (s preklopljenim naslonima stražnjih sjedala), najmanju širinu od 1028 mm te visinu utovarsnog praga od 624 mm. Također, vozač sada na raspolaganju ima 26 mm dodatnog prostora za glavu, dok putnici smješteni na stražnjoj klupi mogu računati na čak 28 mm više mjesta za koljena.

Opel uz novu Astru Sports Tourer nudi jednu praktičnu novost koja će se koristiti svakodnevno: poklopac prtljažnika može se otvarati bez dodira ili daljinskog upravljača. U kombinaciji s otvaranjem i pokretanjem bez ključa dovoljan je pokret nogom ispod stražnjeg branika da bi se poklopac prtljažnika otvorio. Daljnjim pokretom poklopac se zatvara. Ovaj pametni sustav može otkriti svaku prepreku i zaustaviti mehanizam u slučaju opasnosti. Uz to, poklopac prtljažnika i dalje se može otvoriti putem prekidača na vozačevoj strani ili putem daljinskog upravljača integriranog s ključem.

Napredne tehnologije predvođene svjetlima IntelliLux LED Matrix


7981
Astra Sports Tourer postavlja standarde i u područjima sigurnosti, informacijsko-komunikacijskih sustava i udobnosti. Pametna svjetla IntelliLux LED s matricom još su jedan novitet u kompaktnom segmentu. Omogućuju trajnu vožnju s dugim svjetlima bez zasljepljivanja ostalih sudionika u prometu jer se automatski i stalno deaktiviraju pojedini LED moduli kada se otkrije promet iz suprotnog smjera ili vozilo neposredno ispred. Ovaj sustav djeluje u kombinaciji s kamerom Opel Eye.

Najnovija generacija informacijsko-multimedijskih sustava kompatibilna je s platformama Apple CarPlay i Android Auto. Uz to, vozači koji putuju često i na velike udaljenosti moći će uživati u dodatnoj udobnosti zahvaljujući novim premium ergonomskim sjedalima s AGR-ovim certifikatom s prilagodbom bočnih dijelova naslona i funkcijama masaže i pamćenja položaja uz funkciju ventilacije. Putnike na stražnjoj klupi veselit će dodatna opcijska mogućnost koja pridonosi udobnosti: grijanje dvaju vanjskih stražnjih sjedala.

7981
Brojni inovativni pomoćni sustavi koji se oslanjaju na najnoviju generaciju prednje kamere Opel Eye nude vozaču dodatnu potporu. Počevši od detaljnije i preciznije pomoći u prepoznavanju prometnih znakova, preko pomoći u držanju trake koja sada čak nudi i aktivne korekcije upravljanja u slučaju opasnosti pa do upozorenja na mogući frontalni sudar s kočenjem u slučaju neminovnog sudara koje može posve zaustaviti vozilo pri brzinama manjim od 40 km/h.

Kasnije tijekom prodaje nova Astra Sports Tourer bit će dostupna i s prilagodljivim tempomatom koji koristi prednji radar. Naime, radarski senzor povećava radni doseg i sustav može prepoznati vozila udaljena do 150 metara te prilagoditi brzinu vožnje odabranom sigurnosnom razmaku.

Posve nova i naglašeno štedljiva motorizacija


7981
Ponuda pogonskih strojeva Astre Sports Tourer praktički je jednaka onoj hatchback izvedbe opelovog bestsellera. Riječ je o motorima snage od 70 kW (95) do 147 kW (200 KS) (potrošnja goriva i emisije CO2 u mješovitoj vožnji dostižu 6,2 – 3,5 l/100 km, odn. 142 – 92 g/km). "Dizelski i benzinski motori Astre Sports Tourer, raspona obujma od 1,0 do 1,6 litara nude kombinaciju najviše učinkovitosti i izvanrednog odziva", napominju u Opelu.

Novi motor u ponudi, 1,6-litreni dizel s dva turbopunjača smjestio se na sam vrh ponude. Posebno kompaktan 1.6 BiTurbo CDTI sa 118 kW (160 KS) razvija najveći okretni moment od 350 Nm pri 1500 o/min. Mali turbopunjač s promjenjivom geometrijom jamči brz odziv pri niskim okretajima, dok veći turbopunjač (fiksne geometrije) preuzima ulogu pri višim brzinama rada motora. Astra Sports Tourer s 1,6-litrenim BiTurbo motorom ubrzava od 80 do 120 km/h za samo 8,1 sekundu.

Također, u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, sustavom Start & Stop i gumama s niskim otporom kotrljanja ovako motorizirana Astra Sports Tourer troši 4,1 litru dizelskog goriva na 100 km (109 g CO2/km). S tim posve novim pogonskim sustavom dizelska je ponuda u liniji Astre sada proširena na četiri razine snage, sve na temelju zapremine od 1,6 litara: 95, 110, 136 i 160 KS.

7981
S Astrom Sports Tourer na raspolaganju je pet različitih benzinskih motora, uključujući 1.0 Ecotec Direct Injection Turbo napravljen u potpunosti od aluminija te 1,4-litreni 4-cilindrični turbo. Novi 1.6 Ecotec Direct Injection Turbo koji je bio premijerno predstavljen na salonu IAA, motor je s vrha ponude koji će se ugrađivati u Astru Sports Tourer. Ovaj pogonski stroj snage od 200 KS s izravnim ubrizgavanjem i turbopunjačem postiže impresivnih 300 Nm okretnog momenta (u mješovitom ciklusu vožnje: 6,0 l/100 km, 139 g/km s gumama s niskim otporom kotrljanja).

I na kraju...


Više od 24 milijuna prodanih Opel Kadetta i Astri impresivan je broj i značajno postignuće. Poredani jedan za drugim svi opelovi do sada proizvedeni kompaktni modeli nadmašili bi magičnu granicu od 100.000 kilometara i stvorili kolonu automobila koji bi dva i pol puta obuhvatila ekvator. Ukratko, moglo bi se reći da su opelovi kompaktni automobili zajedno učinili mobilnost dostupnom novim društvenim klasama, no ne samo to – najnovije su generacije učinile pristupačnima i tehnologije te inovacije iz viših segmenata.

---

Pogledajte test: Opel Astra 1.6 CDTI Dynamic i izvještaj s međunarodne prezentacije Opel Astre K
GALERIJA: Opel Astra Sports Tourer

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing