Jeep Renegade

14. studenog 2014.
Vozili smo - Jeep Renegade
tekst: AUTONET  foto: AUTONET, Fiat Chrysler Automobiles 

Nacionalna prezentacija

Model Renegade uvodi Jeep u kategoriju kompaktnih SUV modela. Potpomognut vrhunskom opremom, modernim motorima i pogonom na sva četiri kotača, ovaj se okretni automobil izdiže iznad konkurencije značajkama tipičnim za svoju marku. Cijene kreću od 180.705 Kn
6250
Nakon svjetske premijere na salonu automobila u Ženevi u ožujku i američke premijere na međunarodnom salonu u New Yorku u lipnju, novi Jeep Renegade, maleni SUV, sada je predstavljen i hrvatskim medijima na prezentaciji održanoj ovog tjedna u okolici Zagreba. Novi Jeep Renegade proširuje postojeću liniju vozila ove marke u brzošireći segment SUV vozila, a pritom ostaje vjeran avanturističkom stilu života i 4x4 pogonu prema kojem je Jeep poznat.

Jeep Renegade, prvo vozilo iz tvrtke Fiat Chrysler Automobiles razvijeno je u zajedničkoj suradnji talijanskih i američkih dizajnera i inženjera te je prvi model u povijesti marke koji će se u cijelosti proizvoditi u Italiji, u obnovljenoj tvornici SATA u Melfiju (Basilicata). Ovaj novi Jeep, rezultat spoja dizajna, funkcionalnosti i off road stručnosti američke marke, koja je već 73 godine sinonim za slobodu i vožnju te stila i dinamičkih značajki koji su zaštitni znak talijanskih automobila diljem svijeta.

Cijene Jeepa Renegade kreću od 180.705 Kn koliko je potrebno izdvojiti za izvedbu 1.6 E-TorQ EVO FWD Sport do 294.479 Kn koliko stoji izvedba 2.0 MultiJet Autom. 4WD Trailhawk. Ukupno je u ponudi 10 verzija Jeepa Renegade. Zastupnik za Jeep u Hrvatskoj je predstavnik korporacije Fiat Chrysler Automobiles (FCA), tvrtka Autocommerce.

6250
Atraktivni kompakt

Dizajneri tvrtke Jeep od početka su znali da Renegade mora imati najbolje off-road sposobnosti u klasi, da njegove proporcije moraju biti prilagođene za gradsku vožnju i da istodobno mora jamčiti iznimnu pokretljivost te biti moderan i elegantan. Osim toga, od dizajnera je zatraženo da stvore potpuno novi SUV koji će simbolizirati dizajn Jeepa jer je prvi model marke koji ulazi na tržište malenih SUV vozila u preko 100 regija diljem svijeta. I na kraju, uvjet je bio da Renegade pruži osjećaj slobode i "otvorenosti" koji datira od samih korjena, 1941. i modela Jeep Willys MB, a koji je i danas prisutan s modelom Wrangler.

Dostupna su dva sustava otvorenog krova za kupce koji žele slobodu na otvorenom: veliki klizni stakleni otvor s dva panela i električnim upravljanjem i, jedinstven u segmentu, My Sky. Zahvaljujući dva lagana panela koja se jednostavno skidaju i mogu pospremiti u prtljažnik, My Sky u segment uvodi iskustvo otvorenog neba. Za novi je Renegade dostupno ukupno sedam izvedbi kotača. Svi su naplaci s pet krakova, promjera od 16 do 18 cola.

6250
Ponuda motora i prijenosa

Program motora za Jeep Renegade nudi dvanaest različitih štedljivih kombinacija pogonskih sklopova. To uključuje 1,4-litreni MultiAir2 benzinski turbo sa 140 KS i sustavom Start & Stop te konfiguracijom 4x2, dostupan s ručnim mjenjačem sa 6 stupnjeva ili mjenjačem DDCT (s dvije suhe spojke). Nadalje, tu je 1,4-litreni MultiAir2 benzinski turbo sa 170 KS (Start & Stop), s automatskim mjenjačem s 9 stupnjeva prijenosa i 4x4 pogonom.

Ponudu pogonsko-prijenosnih kombinacija nastavlja 1,6-litreni benzinski motor E-TorQ sa 110 KS i sustavom Start & Stop, ručnim mjenjačem s 5 stupnjeva i konfiguracijom 4x2. Napomene radi, za tržišta Rusije, Bliskog istoga i Južne Afrike dostupan je i prestižni 4,2-litreni Tigershark MultiAir sa 185 KS, s automatskim mjenjačem s 9 stupnjeva, kao 4x4 ili 4x2.

Dostupan je i dieselski 1,6-litreni MultiJet sa 120 KS i sustavom Start & Stop, ručnim mjenjačem sa 6 stupnjeva i konfiguracijom 4x2, a ponudu Common Raila nastavlja 2,0-litreni MultiJet II sa 140 KS (Start & Stop), ručnim mjenjačem sa 6 stupnjeva i 4x4 pogonom. Dvolitreni MultiJet II dostupan je i u izvedbi sa 170 KS, sustavom Start & Stop, automatskim mjenjačem s 9 stupnjeva i pogonom 4x4.

6250
Novi 9-stupanjski automatik

Jeep Renegade donosi i prvi automatski mjenjač s 9 stupnjeva u svojoj kategoriji. U kombinaciji s 1,4-litrenim MultiAir 2 benzinskim turbo motorom snage od 170 KS, ili 2,0-litrenim MultiJet II dieselskim, odn. 2,4-litrenim MultiAir2 benzinskim turbo motorom, automatski mjenjač s 9 stupnjeva prijenosa donosi brojne prednosti. To uključuje dinamičnost pri kretanju, glatki prijenos momenta u svim uvjetima vožnje te manju potrošnju goriva. Ovaj novi elektronički kontrolirani automatski mjenjač ima mogućnost prebacivanja pogona u pokretu te opciju AutoStick ručnog mijenjanja stupnjeva za manju potrošnju goriva, bolje performanse i veći užitak u vožnji.

6250
Kompaktni SUV donosi pogon na sva 4 kotača

Renegade ima dvije potpuno nove konfiguracije pogona na sva četiri kotača. Najbolji pristupni i odlazni kut i dva sustava: Jeep Active Drive i Jeep Active Drive Low, od kojih potonji, zahvaljujući posebnom mapiranju prijenosnih omjera i kombinaciji s funkcijom regulacije pri vožnji nizbrdo (Hill Descent Control) te opciji Low, omogućuje Renegadeu najbolje ponašanje u off-road uvjetima. Na oba se sustava prenosi točno određena količina momenta za svaku situaciju u vožnji, što jamči veću sigurnost u skliskim uvjetima poput kiše i snijega, ali i optimalnu trakciju pri agresivnom startanju.

Sustavi Jeep Active Drive i Active Drive Low kombiniraju se sa sustavom za regulaciju trakcije Selec-Terrain s četiri postavke (pet za model Trailhawk, na kojem je dodatni način za brdsku vožnju Rock s opcijama automatski mod + za snijeg, za pijesak i za blato) koji jamči željene on i off-road postavke za optimalne performanse na svim vrstama površina. S neovisnim ovjesom koji omogućuje hod kotača do 205 mm i udaljenošću od podloge od 210 mm (Trailhawk), Jeep Renegade postavlja nove standarde u segmentu malenih SUV vozila i jamči najbolje 4x4 sposobnosti u klasi.

6250
Novi Renegade je i prvi maleni SUV opremljen funkcijom isključenja stražnje osovine. Taj sustav smanjuje gubitke kada opcija 4x4 nije potrebna i omogućuje štedljivu vožnju. Funkcija isključenja stražnje osovine neprimjetno prebacuje između načina rada s pogonom na dva ili četiri kotača i tako se moment regulira cijelo vrijeme, bez upliva vozača.

Infotainment i sigurnost

Novi je kompaktni Jeep bez konkurencije u svom segmentu prema pitanju udobnosti i infotainment značajki, navode u FCA. U svojoj unutrašnjosti nudi napredne detalje opreme što uključuje sustav UConnect s 5 (osnovna značajka za sve razine opreme) ili 6,5-inčnim dodirnim zaslonom s navicijom i Bluetooth sustavom telefoniranja. Verzije Limited i Trailhawk opremljene su 7-inčnim višenamjenskim zaslonom, najvećim u segmentu.

Sigurnost i zaštita putnika također su prednjačili u razvoju novog Renegadea, nudeći brojne napredne sigurnosne značajke. To uključuje 6 zračnih jastuka u osnovnoj opremi, ESP s elektroničkim sustavom za zaštitu od prevrtanja (ERM), stražnju parkirnu kameru, sustav za sprječavanje udaraca sprijeda Warning-Plus, sustav za upozorenje u slučaju napuštanja prometne trake Warning-Plus-i prilagodljivi regulator brzine.

GALERIJA: Jeep Renegade

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing