Gledam u facelift

21. ožujka 2006.
piše: Hrvoje Gattin 
Kolumna - Gledam u facelift
Bilo je vrijeme da našem magazinu malo zategnemo bore. Nakon gotovo sedam godina, mijenjamo se u, vjerujem, pravom smjeru. Pred vama je osvježeni AutoNet Gotovo sedam godina i oko 1,5 gigabajta materijala rezultat je rada AutoNeta koji, čini mi se, proživljava svoju novu mladost. Naš magazin kreće smjerom kojim se već odavno trebao zaputiti, no kažu "strpljen - spašen"... Ukratko, ono najbitnije već znate - od studenog 2005. naša nova adresa je www.autonet.hr, rubrike su dobile donekle izmijenjeni izgled, no dosta toga ostaje očima skriveno i nalazi se u recima kodova koje malo tko, uključujući i nas same, razumije :-)

Novi, jer ga takvime s pravom možemo nazvati, AutoNet se ipak morao pomiriti s jednim malim drawbackom - naš dosadašnji materijal i dalje je dostupan, no kao izdvojena arhiva starog dizajna. Kako god bilo, sve do sada napisane članke, a bilo ih je podosta od 1999, možete pronaći klikom na link AutoNet arhiva, koji se nalazi u glavnom izborniku. Također, novi nam sajt nudi veće mogućnosti, kroz jednostavniju manipulaciju materijalima, veću interaktivnost i još poneki detalj što će nam pomoći da svježe informacije "serviramo" brže i s još više detalja. Tek jedan od tih primjera svakako je naša daleko naprednija lista arhiviranih sadržaja (ili vezanih vijesti, uvjetno rečeno) koja omogućava da uz neki tekst pročitate i sve slične teme. Ostale novosti otkrijte surfajući našim stranicama.

Dakako, i premda imamo izdvojenu arhivu starih priloga, unutar novog AutoNeta "slagat" ćemo tekst po tekst što će brže biti moguće te vjerujem kako će svježi sadržaji veoma brzo početi sustizati postojeću količinu objavljenog. U okviru jedanaest dinamičkih rubrika (koje se redovito osvježavaju) te nekoliko "ne-mijenjajućih-se" (poput Zakona o prometu), donosimo poznate sadržaje obrađene na donekle izmijenjeni i, vjerujemo, poboljšani način. I, da, ovom prilikom svečano obećajem da ćemo našu Školu obnoviti, osvježiti i re-uploadati, s vremenom... Dakako, za to je potrebno mnogo truda, stoga molim za strpljenje. Konačno, pozornost skrećem i na virtualnu Galeriju koja je sada bogatija i lakše pretraživa.

Vijesti, jedna od nama najznačajnijih rubrika, također rastu u svoje obujmu, zahvaljujući činjenici da smo povećali broj suradnika, a Premijere nastavljaju poznatim tempom uz obilje slika kakvim se (usuđujem se to ustvrdjeti) niti jedan E-zine ne može pohvaliti. Wallpapere, jedan od omiljenijih sadržaja naših stranica, sada donosimo u dvije dimenzije (1024x768 i 1280x1024), jer, vremena se mijenjaju. No, kako bismo se bolje mogli prilagoditi željama i potraživanjima čitatelja, novost predstavlja i Anketa. U prvoj, postavljamo vam pitanje "Koju rezoluciju monitora koristite?" Upravo na taj način moći ćemo bolje upoznati potrebe naših čitatelja i shodno tome, eventulano promijeniti dimenzije wallpapera.

Novost predstavlja i rubrika HR Tržište u kojoj donosimo informacije o registracijama novih automobila u Hrvatskoj. Jednostavan tablični prikaz, vjerujemo, na jasan način pokazuje sliku hrvatskog tržišta automobila i donosi ove zanimljive podatke. Tu su i naši obogaćeni linkovi s listom svih svjetskih proizođača. Da li ste ikada čuli za Byd?

Konačno, vraćam se na početak priče. Kao i svaki projekt kompleksan poput AutoNeta, i naš je magazin tijekom prijašnjih godina iziskivao izniman trud katkada većeg, katkada tek nešto manjeg broja ljudi. Također, ništa manji posao nije bila priprema facelift verzije ovog magazina, koja se upravo nalazi pred vama. Stoga ne mogu a da se ne osvrnem unatrag. Jedno, doista veliko, hvala ide svima koji su tijekom proteklih godina pisali, trudili se, savjetovali ili pomagali svojim vrijednim idejama kako bi naš magazin opstao, uspio i odrastao. AutoNet je bio prvim automobilskim sajtom u Hrvatskoj i zahvaljujući trudu mojih kolega, ta je ideja preživjela i dokazala se. No, sada je vrijeme da prestanem sliniti nad prošlošću i činjenicom "kako smo i koliko smo". Uz svoje vrijedne suradnike okrećem se budućnosti i sjedam za tipkovnicu. Pišite nam, komentirajte, kritizirajte i preporučujte...

Do slijedeće kolumne, H.

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing